Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Villapark Overbeek Foto: Martin Slijper
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Draaibrug bij Muziektent Velp Foto: Martin Slijper
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Draaibrug bij Muziektent Velp Foto: Martin Slijper
Ankeiler: Na ruim 100 jaar heeft Velp weer een nieuwe brug gekregen aan de Overbeeklaan in Velp. Dit was nodig omdat de oude brug in slechte staat verkeerde.

- Na ruim 100 jaar heeft Velp weer een nieuwe brug gekregen aan de Overbeeklaan in Velp. Dit was nodig omdat de oude brug in slechte staat verkeerde. De brug uit 1921 in Villapark Overbeek is niet gerenoveerd. Hij werd compleet vervangen.

De brug ligt tussen de oever en het eiland waar de Muziektent op staat. De Muziektent is 100 jaar geleden gebouwd ter gelegenheid van de 50-jarig jubileum van de Velpse Harmonie.

Afbeelding
Villapark Overbeek Foto: Martin Slijper

Marc Budel, wethouder Erfgoed, zou oorspronkelijk bij de opening aanwezig zijn, maar die was onverwacht verhinderd.

Afbeelding
Draaibrug bij Muziektent Velp Foto: Martin Slijper

Afbeelding
Draaibrug bij Muziektent Velp Foto: Martin Slijper

Nelleke den Boer-Pinxter, begin deze maand nog koninklijk onderscheiden voor al haar werk voor het Rhedense erfgoed, nam het daarom over en vertelde iets over de geschiedenis van de draaibrug.

Afbeelding
Draaibrug bij Muziektent Velp Foto: Martin Slijper

Oorspronkelijk zou er op villapark Overbeek (aangelegd in 1901) een vaste oeververbinding tussen de wal en de muziektent komen. Maar dat werd toch een draaibrug. De brug is destijds niet aan de Velpse Harmonie aangeboden maar aan de gemeente Rheden. En in 1923 is besloten dat de gemeente uiteindelijk voor het onderhoud van de draaibrug opdraait.

De kosten voor de nieuwe draaibrug inclusief alle werkzaamheden waren bijna 51.000 euro.

Afbeelding
Muziektent Velp Foto: Martin Slijper

Werkzaamheden gaan door

Nu de brug er weer ligt kan de aannemer nog verder werken aan het voorplateau, de balustrade en de nieuwe meerpalen die in het water staan. Daarnaast plaatst de aannemer een houten poort tussen de bestaande pilaren. Zowel de balustrade als de poort worden uitgevoerd met verticale houten spijlen, in lijn met de historische situatie.

Afbeelding
Draaibrug bij Muziektent Velp Foto: Martin Slijper

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@studiorheden.nl.

Deel dit artikel