Het Arnhemse Stadstheater. Foto: Omroep Gelderland

Het Arnhemse Stadstheater. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Keer op keer blijken de plannen voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater miljoenen duurder uit te pakken dan vooraf bedacht. Waar de gemeenteraad eind vorig jaar het budget verhoogde naar 64,5 miljoen euro, is inmiddels de verwachting dat er 73 miljoen euro nodig zal zijn. Oorzaak: stijgende bouwkosten.

Dat laat wethouder Cathelijne Bouwkamp weten in een update aan de gemeenteraad. Eerder werd de samenwoonvariant met toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans al losgelaten omdat de kosten de pan uitrezen. Die gezelschappen zijn nu bezig een gezamenlijk onderkomen naast het Stadstheater voor elkaar te krijgen. Voor de 25 miljoen euro die daarvoor nodig is, zal nu vooral de provincie over de brug moeten komen. De gemeente zegde al 10 miljoen euro toe.

Duurder uit, ondanks 'flinke besparingen'

Dat is dus los van de 64,5 miljoen euro die gereserveerd is voor de renovatie van het Stadstheater inclusief de kleine zaal. Maar daarbij was rekening gehouden met de bouwkosten van juni 2021 en sindsdien zijn die 'aanzienlijk gestegen', schrijft het college. Ondanks dat uitgewerkte optimalisaties en bezuinigingen 'flinke besparingen' opleverden, is de inschatting op dit moment per saldo toch dat er daar bovenop nog 8,5 miljoen euro extra nodig zal zijn.

Daarbij wordt uitgegaan van het prijspeil in april 2022, waarbij de verwachting wordt uitgesproken dat die 'ook de komende periode nog bovengemiddeld blijft stijgen'.

De komende weken wordt het onderzoek naar de mogelijkheden voor de verbouwing verder afgerond. Daarna moet de gemeenteraad er opnieuw over beslissen. Vooruitlopend daarop gaat Bouwkamp wel alvast een ontwerpteam selecteren.

Zie ook:

Deel dit artikel