ARNHEM - Na 45 jaar is de European Company Sport Games (ECSG) - de Olympische Spelen voor bedrijven - terug in Nederland. Het evenement ontstond in 1977 uit een initiatief van Philips in Eindhoven. Nu strijkt het evenement met meer dan 3300 deelnemers uit 14 Europese landen neer in onze regio.

Na 45 jaar is de European Company Sport Games (ECSG) - de Olympische Spelen voor bedrijven - terug in Nederland. Het evenement ontstond in 1977 uit een initiatief van Philips in Eindhoven. Nu strijkt het evenement met meer dan 3300 deelnemers uit 14 Europese landen neer in onze regio.

Het evenement ontstond indertijd om de werknemers van Philips wat meer in beweging te krijgen als een soort sportfestival voor hun medewerkers. Het groeide uiteindelijk uit tot een Europees evenement dat sinds een paar jaar zelfs een wereldwijde tak heeft gekregen in een World Company Sports Games.

Het is dus ontstaan om werknemers te motiveren om te bewegen en te sporten en de vitaliteit zo te vergroten. Woordvoerder Anniek Rijpstra: "Zeker na de pandemie is dat natuurlijk belangrijk. Ook omdat het er na een tijd van online werken eindelijk weer ruimte is om met elkaar fysiek bezig te zijn. En het is een houvast om samen ergens voor te trainen en naartoe te kunnen werken." Rijpstra: "En het biedt ook een platform om te netwerken met bedrijven uit heel Europa. Ik zeg niet dat er echt deals gesloten worden, maar het is wel een manier om contact te leggen met bedrijven uit allerlei landen."

Goed voor de teamspirit

Het is ook goed voor de teamspirit binnen de bedrijven, benadrukt Ron van Gent van VNO/NCW en MKB Nederland die namens Nederland in de organisatie zit: "Veolia is hier met 250 man. Die zien het als een investering in de teambuilding. "

"Het is een bijzonder mooie dag, we hebben het zeer getroffen. Dat merken we ook aan de sporters", aldus Van Gent. "En zaterdag kunnen ook mensen uit de omgeving meedoen. Die kunnen 6 of 11 kilometer meewandelen vanaf Papendal."

Cultuurverschil

Het bedrijfssporten zit bij de Nederlanders veel minder ingebakken dan in andere Europese landen, zegt Van Gent . "Het is echt een cultuurverschil. In landen als Frankrijk en Duitsland hebben ze juist niet zo'n groot verenigingsleven als wij hier in Nederland hebben en wordt bedrijfssporten veel meer vanuit werkgevers georganiseerd. Bij ons blijft het vaak beperkt tot een eenmalig evenement zoals met elkaar de 4 miles lopen of zo." Met het evenement terug in Nederland proberen ze bedrijven nu ook te activeren om dat bedrijfssporten te stimuleren."

Dit jaar is het hele circus dus in Gelderland neergestreken. Van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 juni zijn er wedstrijden in allerhande sporten. Van atletiek tot handboogschieten, maar ook bowlen. Maar liefst 21 sporten staan er op het programma. Arnhem is het centrum van de sportactiviteiten, maar ook in Apeldoorn, Ede en in de Achterhoek zijn sportwedstrijden.

Tijdens de ECSG is er ook beachvolleybal

Woensdagavond is de openingsceremonie met de vlaggenparade, zaterdag zijn de finales en is de afsluitende ceremonie en zondag gaan alle deelnemers weer terug naar huis.

Deel dit artikel