Melkveehouder Gert Jan Brouwer. Foto: Omroep Gelderland

Melkveehouder Gert Jan Brouwer. Foto: Omroep Gelderland

BARNEVELD - Zowel de organisatoren van het boerenprotest als de gemeente Barneveld blikken tevreden terug op de demonstratie woensdag van tienduizenden boeren in Stroe. "Ik ben tevreden. Heel Nederland heeft er iets van gemerkt en van gezien", zegt burgemeester Jan Luteijn. "Maar met tractoren zouden we toch iets anders moeten." Boeren kwamen volgens de gemeente met 20.000 trekkers naar Stroe.

De burgemeester van Barneveld voegt daaraan toe dat hij het demonstreren prima vindt, maar dat de landbouwvoertuigen en vrachtwagens die aansloten toch een hoop chaos teweeg brengen. Ook refereert hij kort aan het ongeluk op de A12 waar een tractor en een vrachtwagen tegen elkaar aan botsten. "Dat willen we écht niet."

Luteijn vraagt zich hardop af: "Kunnen we zo'n evenement met zoveel tractoren die toch de snelweg op gaan wel nog één keer houden? Of moeten we toch zeggen: demonstreren prima, maar met de tractoren zouden we toch iets anders moeten."

Boer Brouwer voelt dat anders: "Ik sta altijd bij een trekker. Een trekker hoort bij een boer."

Boeren gewond bij ongeluk A12

Melkveehouder Gert Jan Brouwer treffen we in Stroe bij zijn boerderij en weilanden waar de demonstratie woensdag werd gehouden. Volgens hem liggen er meerdere boeren in het ziekenhuis na het ongeluk op de A12.

"Een boer heeft een dubbele klaplong, twee ribben los en een gebroken kaak. De betrokken boerin zit onder de blauwe plekken en glassplinters en bloedplekken die ze operatief verwijderen." Ook Brouwer leeft mee met het getroffen boerengezin. "Het is heel triest, dat is echt jammer dat is gebeurd." De politie doet onderzoek naar het ongeluk en kan er nog niks over zeggen.

Kijk naar een interview met burgemeester Jan Luteijn van Barneveld:

Toch is Brouwer verder tevreden: "Als er 60.000 mensen komen heb je toch wel wat bij elkaar getrommeld. Ik denk dat Den Haag er nu goed over na kan denken dat er zoveel mensen samen komen in dat kleine dropje Stroe. Dat hebben we maar allemaal voor elkaar gekregen. Dus er is wel heel wat aan de hand."

Hij hoopt dat het kabinet valt, omdat in zijn ogen er continue over de boer wordt beslist. Hij erkent ook dat boeren wat moeten doen aan stikstofreductie, maar hoopt dat dit kan door innovatie en technologie en niet door veestapel-reductie.

Mensen onwel

"Weer heeft ons parten gespeeld, maar bij 30.000 tot 40.000 mensen is het niet heel raar als het met twintig mensen even niet goed gaat en die zijn allemaal behandeld in de EHBO-post ter plaatse", legt burgemeester Luteijn uit.

Dat zie je volgens hem ook bij andere demonstraties of festivals. "Aan de andere kant: het weer was ook uitstekend. Daar zouden festivals voor tekenen. De grond was droog en voor voertuigen handig in de weilanden." Verder hebben agenten en ME'ers gezamenlijk langs de A1 boeren op trekkers van waterflesjes voorzien. Dat noemt de burgemeester een mooie samenwerking, zoals het bij een demonstratie óók kan gaan.

Honderden boetes

Op verschillende plekken in het land zijn door de politie boetes uitgedeeld vanwege verkeersovertredingen van de boeren die aan het protesteren waren. Volgens de politie is er opgetreden bij excessen en het beeld is dat er enkele honderden boetes zijn uitgedeeld. Ook zijn er tientallen aanhoudingen verricht. In de middag was opschaling van de politiecapaciteit niet nodig.

Deel dit artikel