ARNHEM - "Het was verschrikkelijk. Ik begon te huilen, omdat ik erg bang ben wat dit betekent voor mijn familie en vrienden", zegt de jonge Russische Olya uit Arnhem. Ze vertelt over het moment dat ze de speech van Poetin hoorde waarin hij aankondigt 300.000 Russen op de roepen voor de oorlog in Oekraïne.

Ze woont nu twee jaar in Nederland en schrok enorm van zijn woorden. "Ik weet niet wat ik moet doen en hoe ik mijn familie kan steunen."

Ook de Russische Julia IJsselstijn-Salmanova uit Doesburg maakt zich grote zorgen. "Zoals velen vind ik verschrikkelijk wat er gaande is. Voor iedereen, voor de Russische mensen, de Oekraïense mensen, en ook voor de Nederlandse mensen die ook hun prijs zullen betalen voor de gebeurtenissen."

In shock

Directe familie of vrienden van haar zijn nog niet opgeroepen voor het leger, maar wel van vrienden van haar in Rusland en hier in Nederland. "Iedereen is nu toch wel echt in shock, ook omdat het waarschijnlijk niet met de eerste 300.000 mensen eindigt. "Daar vreest Olya ook voor. "Ik ben bang dat het niet bij die 300.000 blijft en dat heel veel mensen zullen sterven in een zinloze oorlog."

Olya's moeder is geboren in Oekraïne. "Als klein meisje heb ik daar elke zomer doorgebracht. Oekraïners zijn familie en vrienden van ons. Daar wil niemand tegen vechten."

Bekijk hier hoe Olya omgaat met deze situatie:

Deel dit artikel