Ankeiler: De Haagse politiek. Voor veel mensen is het soms zo'n 'ver-van-mijn-bedshow'.

- De Haagse politiek. Voor veel mensen is het soms zo'n 'ver-van-mijn-bedshow'. Daar probeert Omroep Gelderland donderdagavond in samenwerking met RTV Connect, andere lokale omroepen en vrijwel alle bibliotheken in de provincie verandering in te brengen. Tijdens het Gelders verkiezingsdebat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen nemen provinciale kandidaten het in het Arnhemse Rozet tegen elkaar op.

De tien stellingen over uiteenlopende Gelders getinte thema's zijn bovendien goed te begrijpen. In aanloop naar dit debat zijn deze namelijk doorgenomen met een groep ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking om de stellingen in begrijpelijke taal te formuleren. "De politiek besluit over iedereen in Nederland. Dus iedereen moet die ook kunnen begrijpen", stelt ervaringsdeskundige Nikki.

Tijdens het debat zal Nikki er bovendien zijn om de aanwezige politici te beoordelen op de eenvoud van hun taalgebruik. Volgens Nikki is dat niet alleen tijdens het debat belangrijk, maar 'eigenlijk altijd'.

Een miljoen en meer

Want in ons land zijn zeker een miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking die stemgerechtigd zijn, weet Anne Stomph van het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg). "De groep die belang heeft bij begrijpelijke taal, is natuurlijk nog veel groter. Ook mensen die laaggeletterd zijn of voor wie gesproken Nederlands niet de eerste taal is, hebben dat."

Alle zittende partijen uit de Tweede Kamer nemen donderdag deel aan het debat, behalve de PVV. Van alle kandidatenlijsten doet in principe de hoogstgeplaatste Gelderlander mee. Daar zitten een aantal bekende namen tussen zoals VVD'er Christianne van der Wal en Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA). Columnist/stand-up comedian Farbod Moghaddam uit Nijmegen zal de avond voor ons samenvatten.

Live via verschillende kanalen

De presentatie is in handen van Huibert Veth en Aniek Beekman. Het debat begint om 19.30 uur en is live te volgen via de website en app van Omroep Gelderland. De lokale omroepen RTV Connect, RN7, Samen1 regio Apeldoorn, RTV Rijnstreek en Studio Rheden zenden het live via hun tv-kanaal uit. Bij REGIO8 is het debat na afloop op tv te zien. Rozet streamt het debat live via YouTube waar het achteraf ook terug te kijken is.

De avond bezoeken is ook mogelijk. Geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven.

Deel dit artikel