Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

WAGENINGEN - Bewoners van de Roghorst in Wageningen ondervinden overlast van een mierennest van maar liefst 120 meter groot. Het giga-nest is gebouwd door een exotische mierensoort: het mediterraan draaigatje. Nesten van inheemse Nederlandse mierensoorten worden hoogstens 2 meter groot. Volgens mierendeskundige Jinze Noordijk komt het mediterraan draaigatje steeds vaker voor in Nederland. Tijd dus voor tips hoe je mieren verdelgt.

De makkelijkste manier om van mieren af te komen is natuurlijk het inschakelen van een professionele verdelger. Maar dat kost natuurlijk het nodige geld. Het kan goedkoper en om mieren te bestrijden is het kopen van een anti- mierenmiddel ook niet altijd nodig. Het kan ook op een natuurlijke manier. Vaak heb je die middeltjes zelf al in huis:

1: Kokend water

Mieren kunnen niet tegen kokend water. Doe zeepsop in een pan met kokend water. Giet dit in het mierennest. Het nest van de mieren kan diep in de grond zitten. Het is daarom belangrijk om het kokende water meerdere keren in het nest te gieten. De overlevende mieren zullen hun nest niet veilig meer vinden en gaan weg.

2: Geef de mieren gist of bakpoeder te eten

Mieren zijn gek op zoetigheid. Doe iets zoets in een bakje. Voeg water en gist of bakpoeder toe en zet het bakje op plaatsen waar de mieren komen. Deze manier van bestrijden is heel dieronvriendelijk. De gist of bakpoeder zet in de maag uit waardoor de maagjes openbarsten. Erg pijnlijk voor de mieren.

3: Mierennest verplaatsen met een bloempot

Je vult lege bloempotten met aarde en zet ze omgekeerd op de uitgangen van het nest. De mieren bouwen binnen 2 weken een nest in de bloempot. Na deze 2 weken kan je de bloempot verwijderen en het nest op een minder lastige plaats zetten.

4: Citrusmix

Doe de schil van een citroen, limoen of sinaasappel samen met wat water in een blender. Maak alles fijn totdat een vloeibare drabje ontstaat. Giet dit in het mierennest.

Houd de mieren weg

Is het je gelukt om de mieren uit je huis te krijgen? Probeer er dan voor te zorgen dat de mieren niet meer terugkomen. Het belangrijkste is om je huis helemaal schoon te houden zodat mieren geen voedingsbronnen kunnen vinden.

Deel dit artikel