Wethouder Dorus Klomberg met het 'peukenmeisje' Foto: Omroep Gelderland

Wethouder Dorus Klomberg met het 'peukenmeisje' Foto: Omroep Gelderland

DIEREN - Al bijna een jaar raapt ze sigaretten op van de straat. En vrijdag raapte Bernadette Hakken, die zichzelf 'peukenmeisje' noemt, symbolisch haar honderdduizendste. Dit deed ze bij de veerpont over de IJssel in Dieren, onder toeziend oog van wethouder Dorus Klomberg, toegestroomde pers en belangstellenden. 'Voor het milieu', weet ze.

Bernadette is uitgerust met een emmer en een knijptang. Zelf rookt ze niet, maar ze ergert zich aan de vele peuken die achteloos op straat worden gegooid. Volgens haar zijn sigarettenpeuken schadelijk voor het milieu. 'Vooral de filters die veel plastic bevatten. Dat vervuilt het milieu enorm', zegt ze. 'Bovendien zitten er in een gebruikte sigarettenfilter veel giftige stoffen.' Daarom heeft ze zich voorgenomen een jaar lang peuken op te ruimen, waar ze ook komt.

Gevaarlijk

'Er worden jaarlijks in Nederland zo'n zestig miljard sigarettenpeuken op de grond gegooid', weet Bernadette. Volgens haar zitten in één zo'n peukje genoeg gifstoffen om acht liter water behoorlijk te vervuilen. Ook kunnen de sigarettenresten gevaarlijk zijn voor kinderen. 'Als een peuter een sigarettenpeuk opeet, dan moet je heel gauw naar het ziekenhuis. Bij sommige kinderen loopt het dan maar net goed af.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

[StoryTelling:Media:2411488-341474]

Door een schoonmaakactie op het strand raakte Bernadette geïnspireerd. Nu vist ze niet de sigaretten uit het zand, maar van de straat. Alle opgeraapte peuken neemt ze mee naar huis. Inmiddels heeft ze zakken vol. 'Dit zijn peuken van sigaretten, joints en soms vind ik ook sigaren.'

Beluister hier de reactie van het 'peukenmeisje' Bernadette Hakken (tekst loopt door na het geluidsfragment):
[SoundCloud:https://soundcloud.com/omroepgld/peukenmeisje-raapt-100000ste-peuk-op]

Elke dag besteedt Bernadette 15 tot 30 minuten aan het oprapen van peuken. Ze houdt zelf bij hoeveel het er zijn. Vandaag raapt ze de 100.000ste peuk op. Toevallig op de 'Dag van de Schoonmaak'.

Zie ook: Bernadette heeft al 40.000 peuken opgeraapt: 'Ik ga nog een half jaar door'

Deel dit artikel