Gelderland stevent af op een slecht wijnjaar. Foto: Pixabay

Gelderland stevent af op een slecht wijnjaar. Foto: Pixabay

DIEREN - Het dreigt een slecht wijnjaar te worden voor de wijntelers in Gelderland. Door de vele stortbuien en lage temperaturen is de grond te nat en zijn de druiven nog te klein voor de tijd van het jaar. Sommige wijnboeren in Gelderland klagen over regen- en hagelschade en kunnen de schimmel met moeite onder controle houden.

"Dat we de komende de dagen warmer weer krijgen, wil niet zeggen dat het jaar gered is", zegt wijnboer Youp Cretier van Domein Hof te Dieren. Hij houdt de moed er nog in en wil nog niet spreken van een rampjaar. Dat komt mede doordat hij acht verschillende rassen teelt en daardoor het risico spreidt. "Het ene doet het beter dan het andere," zegt hij.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

[video:7341422]

"We hebben een droge wind uit het oosten nodig", vervolgt Cretier. "Die hadden we in 2018 en toen kwam alles nog goed." Hij herinnert zich vorig seizoen, waarin we ook nog vier weken regen kregen in augustus en september. "Dat is nou eenmaal het risico, als je afhankelijk bent van het weer. In 2019 konden we pas op 5 november oogsten."

Dik 30 graden is het ook niet

Dat herinnert zich Hans Wichers van Wijngaard De Zessprong in Joppe ook. "Het wordt dit jaar een spannend seizoen, maar eerlijk gezegd zijn er weinig relaxte seizoenen. Een temperatuur van 35 graden, een paar weken lang, is ook niet goed. Dan kunnen de druiven verbranden of blijven de knoppen dicht."

Zie ook: Wijnboer Youp vraagt de weergoden om zon: 'Je wilt geen water bij de wijn'

De familie Müskens van Wijnhoeve De Heikant in Groesbeek zegt nog niet te willen klagen: "We liggen nu slechts twee weken achter op vorig jaar. Dat waren er drie, maar we hebben al een week ingehaald. Voordeel is wel dat we, in verhouding met de rest van Gelderland, minder buien hebben gehad."

Zorgen over oogst in heel Europa

Vinoloog Isabel Ruesen van De Bruijn Wijnkopers uit Nijmegen beaamt de slechte berichten. "Het wordt voor heel Europa een moeilijk jaar." Een wijnhuis in Zuid-Frankrijk, dat jaarlijks aan De Bruijn levert, heeft al te kennen gegeven dit jaar geen Chardonnay te kunnen leveren vanwege de vorst in het voorjaar.

In Frankrijk wordt verwacht dat de wijnproductie historisch laag staat, met een daling van mogelijk 30 procent. Dat blijkt uit een prognose van het Franse ministerie van Landbouw, zo meldt NRC. Ook in België vrezen de wijnboeren een pover wijnjaar, schrijft De Tijd. Na drie topjaren verwachten ze een opbrengst die daalt met 50 procent. En na het hoge water half juli in Duitsland, waar hele wijndomeinen blank stonden, verloren wijnboeren hun complete wijnoogst van dit jaar.

"Maar als het vanaf nu niet meer gaat regenen, komt het allemaal nog goed", zegt Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, hoopvol.

Verslaggever Vera Eisink sprak op Radio Gelderland met wijnboer Youp Cretier:

[soundcloud:https://soundcloud.com/omroepgld/wijnboer-youp-cretier-over-het-slechte-wijnjaar]

Deel dit artikel