Doesburg herdenkt verzetslieden met plaquette - Studio Rheden

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Zoon en kleindochter Kees Ruizendaal onthullen plaquette Foto: gemeente Doesburg
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Doesburg plaquettes Foto: Gemeente Doesburg
Een van de drie plaquettes, waarmee drie verzetshelden in Doesburg weer zichtbaar worden.  Foto: Gemeente Doesburg

Een van de drie plaquettes, waarmee drie verzetshelden in Doesburg weer zichtbaar worden. Foto: Gemeente Doesburg

DOESBURG - In het centrum van Doesburg zijn vandaag drie plaquettes onthuld ter herinnering aan de verzetsstrijders Cornelis Ruizendaal en Gerrit Wiechert Kleisen en drogist Philip Gastelaars. In het voorjaar van 1944 voltrok zich op deze plek een groot drama dat veel oudere Doesburgers nooit zullen vergeten.

In april 1944 wordt Philip Gastelaars van de drogisterij in Doesburg gedood door de Duitsers, samen met twee verzetsstrijders uit Aalten. De Aaltense Kees Ruizendaal en Gerrit Kleisen kloppen die dag bij de Doesburgse drogist aan voor hulp. Ze zijn met twee anderen op weg geweest naar Rheden voor een wapentransport. Maar onderweg vermoeden ze dat ze zijn verraden en gaan ze er vandoor. Maar de SS en de Duitsers zitten de twee al op de hielen en in Doesburg komen ze klem te zitten.

Afbeelding
Zoon en kleindochter Kees Ruizendaal onthullen plaquette Foto: gemeente Doesburg

Opgepakt en vermoord

Ze kunnen niet wegkomen uit de stad en ook niet bij Gastelaars. Kees Ruizendaal probeert nog te vluchten, maar wordt gedood in een konijnenhok op de binnenplaats. Gerrit Kleisen heeft zich binnen verstopt, maar wordt ontdekt, opgepakt en later vermoord. Gastelaars staat met zijn witte jas voor zijn drogisterij en wordt ook opgepakt

Deze heftige historische gebeurtenis was een schok voor het stadje en wordt nog herinnerd door veel oudere Doesburgers. Door de verzetsdaad te markeren in het straatbeeld, wordt het trieste voorval en de namen van deze dappere mannen blijvend herinnerd. Bij de onthulling waren familieleden van de drie aanwezig.

Afbeelding
Doesburg plaquettes Foto: Gemeente Doesburg

In Aalten staan de namen van Ruizendaal en Kleisen op een herinneringsmonument.

Zie ook: Opgepakte verzetslieden Doesburg krijgen een 'gezicht'

Deel dit artikel