Plan voor volledig autoluwe Posbank lijkt te sneuvelen - Studio Rheden

Het park volledig afsluiten vinden veel partijen niet nodig. Foto: ANP

Het park volledig afsluiten vinden veel partijen niet nodig. Foto: ANP

RHEDEN - Het 'scenario C' uit masterplan Veluwezoom, waarbij de volledige Posbank autoluw wordt, lijkt te gaan sneuvelen. In de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal tekent zich een meerderheid af tegen dit voorkeursplan van de colleges in beide gemeenten.

Rosendael’74 en BGR in Rozendaal, samen goed voor zes van de negen zetels, zijn tegen het huidige plan. PAK, de derde partij, is ook niet voor het plan zoals dat nu op tafel ligt.

Zie ook: Geen toekomst voor auto's en motoren op de Posbank

Rosendael '74 vindt het volledig afsluiten van het nationaal park Veluwezoom te ingrijpend en niet nodig. BGR in Rozendaal en het CDA en GPRB in Rheden sluiten zich daarbij aan. “Wij zijn van mening dat de Posbank open moet blijven en kiezen voor een A-plus variant.”

Het CDA is bang dat de Posbank te slecht bereikbaar wordt bij scenario C. “Denk alleen maar aan iedereen die moeilijk ter been is, maar ook aan gezinnen met heel jonge kinderen.”

Tegelijk zien de partijen wel dat er iets moet gebeuren om de overlast aan te pakken.

Piekmomenten aanpakken

Rosendael’74, BGR en GPRB willen dat op piekmomenten het rondje Posbank niet meer gereden kan worden. Een gedeeltelijke afsluiting in de drukke weekenden tussen april en oktober - het zogenaamde scenario A-plus', zien de partijen wel zitten.

De VVD in Rheden ziet ook wel brood in dit plan. Uit een peiling van die partij komt deze afsluiting met 34,4 procent van de stemmen ook als voorkeur naar voren. Volgens wethouder Ronald Haverkamp van Rheden levert dat onvoldoende resultaat op. “Een seizoensgebonden sluiting is geen optie en een pilot is ook niet te doen. Daarmee kunnen we alleen de leefbaarheid meten en niet het herstel van de natuur. We willen een goede en geen halfbakken oplossing.”

Onvoldoende input uit Rozendaal

Fractievoorzitter Loes Hupkes van BGR heeft nog een aantal punten waarom ze tegen het voorstel is. “Wij vinden dat de klankbordgroep wat enkelzijdig samengesteld is. Particuliere grondeigenaren in Rozendaal en Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) is niets gevraagd. Daarnaast zijn twee betalende gasten van het nationaal park Veluwezoom, ruiters en mountainbikers, niet aangehaakt en de enquête is onvoldoende verspreid in Rozendaal.”

De enige partij in Rozendaal die verder wil gaan met maatregelen, is PAK. Maar ook zij zien een volledige afsluiting niet zitten. “Wat ons betreft moet het verkeer deels het gebied in kunnen”, zegt fractievoorzitter Wilfred Jansen. “We willen het rondje Posbank voorkomen, dat is niet meer van deze tijd gezien de impact op de natuur. Ga met doodlopende wegen werken, zodat mensen wel naar de Lappendeken of het Paviljoen kunnen en dan weer naar beneden.”

Afsluiten Rozendaalse veld onbespreekbaar

Voor alle partijen in Rozendaal is een afsluiting van het Rozendaalse veld onbespreekbaar. Ook in Rheden zijn weinig raadsleden blij met de voorgenomen afsluiting. SP en GroenLinks zijn voor scenario C, maar beraden zich over een oplossing voor de hondenbezitters en modelvliegers die vaak van het veld gebruikmaken. De PvdA is wel voor afsluiting.

A-Plus variant haalbaar

De kans dat beide gemeenteraden niet met het scenario C instemmen, is groot. De besluitvorming over het masterplan Veluwezoom is in Rheden gepland op 19 oktober. Rozendaal neemt op 2 november een besluit. Daarna worden de plannen uitgewerkt. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet dat klaar zijn. Onduidelijk is of dat nog gehaald wordt, nu een meerderheid tegen het scenario is dat op tafel ligt.

Dit bericht is een samenwerking met mediapartner RTV Arnhem.

Deel dit artikel