'Dit heb je niet elke dag', archeoloog in zijn nopjes met 'gevonden' kasteel - Studio Rheden

Archeoloog blij met 'gevonden' kasteel Foto: Omroep Gelderland

Archeoloog blij met 'gevonden' kasteel Foto: Omroep Gelderland

VELP - Begin zestiende eeuw liet de hertog van Gelre het afbreken, als straf voor het wangedrag van eigenaar Joachim van Wisch. Vorige week vonden archeologen op landgoed Biljoen de resten van wat eens kasteel Overhagen is geweest.

"Het gebeurt je niet elke dag dat je een verdwenen kasteel terugvindt", zegt archeoloog Eric van der Kuijl, tijdens een rondleiding. Op landgoed Biljoen vond hij vorige week met zijn collega's resten van 1,20 meter dikke kasteelmuren, dakpannen, scherven van kruiken en de contouren van de kasteelgracht. Allemaal sporen van het kasteel dat in 1530 op last van de hertog van Gelre werd afgebroken.

Archeologen blij, want eindelijk zien ze het kasteel:

De archeoloog legt uit waarom de hertog dat deed. "Omdat Joachim van Wisch niet altijd alles volgens de regels deed. Dat was tegen het zere been van de hertog. En die heeft het kasteel toen afgebroken. De kloostermoppen (middeleeuwse stenen, red.) die daarbij vrijkwamen, zijn later gebruikt voor de bouw van kasteel Biljoen. Overigens heeft de hertog op zijn sterfbed Van Wisch wel zijn grond teruggegeven" , vertelt Van der Kuijl.

Het verhaal van die kloostermoppen kan nu eindelijk bevestigd worden. "We hebben grote hoeveelheden mortel gevonden. Daaraan kun je zien dat de stenen zijn schoongebikt en naar een andere plaats zijn gebracht: vermoedelijk dus naar waar nu kasteel Biljoen staat", vertelt Van der Kuijl.

De opgravingen worden na het onderzoek weer afgedekt. "Dat is jammer, maar het kan niet anders", vertelt Andela. "Dan blijft het in elk geval voor de toekomst weer bewaard. En ja, gelukkig hebben we de foto's nog."

Deel dit artikel