Wanneer ben jij aan de beurt? Vijf vragen en antwoorden over de boosterprik - Studio Rheden

Een 90-jarige Haagse vrouw kreeg gisteren al onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge en de landelijke pers de allereerste boosterprik van het land. Foto: ANP

Een 90-jarige Haagse vrouw kreeg gisteren al onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge en de landelijke pers de allereerste boosterprik van het land. Foto: ANP

WIJCHEN - Tachtigplussers kunnen vanaf vandaag hun boosterprik halen in Gelderland. Maar hoe zit het eigenlijk met die prik? Vijf vragen en antwoorden.

Waarom is de boosterprik nodig? Werken de vaccins niet meer?

De vaccins werken nog steeds, maar met de tijd wordt de werking wel een stukje minder. Vooral bij ouderen, bij wie vaccins altijd al minder goed aanslaan, neemt de effectiviteit langzamerhand af: van 90 procent naar 88 procent bescherming tegen ziekenhuisopname en van 96 procent naar 89 procent bescherming tegen IC-opname.

Tijd dus voor een 'oppepper': met de boosterprik wordt het immuunsysteem nog een keer extra wakker geschud, waardoor het bij een coronabesmetting beter getraind is in het afweren van de ziekte.

Wie komt wanneer in aanmerking voor de boosterprik?

Deze vrijdag begint het prikken bij de GGD, eerst bij 80-plussers. Wie thuis woont en zelf naar een priklocatie kan gaan, kan een afspraak maken. Partners van 60 jaar of ouder mogen meteen mee.

Zie ook: Derk (93) heeft boosterprik binnen: 'Of ik mij nu veiliger voel? Nee'

Na de 80-plussers kunnen in december de 60-plussers een afspraak maken, naar verwachting voor januari 2022. Dat gaat van oud naar jong, dus zij worden per geboortejaar uitgenodigd.

Wie op hogere leeftijd is maar niet zelf naar een priklocatie kan komen, wordt thuis geprikt door de GGD. Dat kan pas vanaf januari 2022. “Dus onze oproep is ook aan familie en vrienden van 80-plussers: help bijvoorbeeld bij vervoer, want via de GGD gaat het echt sneller.”

Ook in de ziekenhuizen en zorginstellingen, zoals verpleeghuizen en woonvormen voor gehandicapten, wordt vanaf volgende week geprikt. Zorginstellingen met een eigen arts prikken de eigen bewoners en medewerkers. Zorginstellingen zonder zo'n arts krijgen vanaf komende januari hulp van de GGD.

Ziekenhuizen beginnen naar verwachting volgende week met het prikken van hun eigen personeel dat direct patiëntencontact heeft. Leeftijd speelt daarbij geen rol. Ook huisartsen, ambulancepersoneel en medewerkers van revalidatie-instellingen kunnen in het ziekenhuis terecht.

Welk vaccin krijg je en is dat te combineren met bijvoorbeeld Janssen of AstraZeneca?

De boosterprik wordt gezet met een vaccin van Pfizer of Moderna. Van Pfizer krijg je een hele dosis, van Moderna een halve. Moderna heeft onderzocht of een halve dosis genoeg is voor een oppepper en dat bleek zo te zijn. Pfizer heeft dat alleen onderzocht voor een hele dosis, vandaar het verschil.

Het combineren van verschillende merken van vaccins kan. Het staat weliswaar nog niet officieel in de bijsluiters, maar 'uit onderzoek tot nu toe is gebleken dat er geen verschil in effectiviteit en bijwerkingen is. Daarom is door de Gezondheidsraad geadviseerd dat voor de booster de vaccins gecombineerd kunnen worden', schrijft het RIVM.

Wat zijn de bijwerkingen van de boosterprik?

Na een boosterprik kunnen dezelfde bijwerkingen optreden als na een eerste of tweede prik. Denk aan bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn, vermoeidheid of spierpijn. Of de bijwerkingen groter, kleiner of hetzelfde zijn na het zetten van een boosterprik, is nog niet met zekerheid te zeggen, omdat er nog te weinig boosterprikken zijn gezet.

Als ik de boosterprik weiger, gaat hij dan naar een ander, armer land?

Misschien vind je dat armere landen eerst aan de beurt moeten zijn voor een eerste of tweede prik, voor we hier met boosterprikken beginnen. Maar zo simpel is het niet. Boosters voor Nederland en gedoneerde vaccins aan andere landen zijn twee aparte stromen. Voor de boosterprik zijn vaccins gereserveerd. Die blijven in Nederland. De gedoneerde vaccins die via het COVAX-programma naar armere landen gaan, worden direct vanuit de vaccinfabriek geleverd aan COVAX, dat ze naar de juiste landen stuurt. “Het is dus niet zo dat een gereserveerd boostervaccin aan COVAX gedoneerd wordt als iemand hem niet wil”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Huisarts-in-opleiding Bernard Leenstra uit Ermelo, eerder initiatiefnemer van prullenbakvaccin.nl dat overgebleven vaccins in Nederland wilde doneren, roept mensen juist op om een booster wél te halen. “Ik zou iedereen op de knieën willen smeken om de booster wel te nemen, voor zichzelf en voor de zorg. Ik sta volkomen achter de booster: dus ook al is de intentie goed, je doet meer kwaad dan goed om uit protest de booster te weigeren. We moeten zeker ook Afrika niet vergeten, maar dat kan ook met andere middelen.”

Deel dit artikel