Rutte en Kuipers gaven voor het eerst samen een coronapersconferentie. Foto: ANP

Rutte en Kuipers gaven voor het eerst samen een coronapersconferentie. Foto: ANP

DEN HAAG - De harde lockdown is vanaf zaterdag grotendeels ten einde. Alle scholen gaan weer open, evenals niet-essentiële winkels, kappers en sportscholen. De horeca en cultuursector moeten nog even wachten. Dat bleek vrijdagavond uit de persconferentie van premier Mark Rutte en Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid.

"Naast de werkelijkheid van de hoge besmettingscijfers, is er ook de maatschappelijke werkelijkheid. Mensen vragen zich af: hoe lang nog in hemelsnaam? Van alle kanten neemt de druk toe om maatregelen los te laten, en dat is eigenlijk ook heel begrijpelijk", begon Rutte de persconferentie.

Zie ook: Musea en theaters zijn het wachten zat, bioscoop gaat uit protest open

Tegelijkertijd benadrukt hij dat het niet veilig genoeg is om alles tegelijk te openen. "Ik hoop dat daar begrip voor is."

We moeten leren leven met het virus

Minister Kuipers uit Epe sprak bij zijn eerste persconferentie van een 'nieuwe fase van de coronapandemie'. "Corona gaat niet meer weg, we moeten leren leven met het virus", zei hij. Hij wees op het aantal besmettingen, die de afgelopen weken pijlsnel zijn gestegen. "Tot een ongekende hoogte, ondanks de lockdown."

Dat aantal gaat door de versoepelingen en de omikronvariant nog verder oplopen, verwacht Rutte, naar zo'n 80.000 besmettingen per dag. Dat is drie of vier keer meer dan op dit moment.

Het kabinet zegt een 'weloverwogen risico' te nemen met de versoepelingen. "Simpelweg omdat het moet", zegt Kuipers, verwijzend naar de maatschappelijke impact van de strenge regels.

Alle versoepelingen op een rij:

Alle scholen weer open

Gingen na de kerstvakantie al de basisscholen en middelbare scholen weer open, vanaf maandag zijn ook universiteiten, hogescholen en het mbo aan de beurt. Daar mag dan weer fysiek lesgegeven worden. "Dat is belangrijk, want we weten dat vooral jongeren mentaal in de problemen komen door de beperkingen", zei Rutte. "Nog langer dichthouden schaadt onze gezondheid ook", vulde Kuipers aan.

Sporten en muziek maken

Ook is er goed nieuws voor de sporters onder ons. Zo mogen sportscholen weer open en mag er ook weer door volwassenen (binnen en buiten) gesport worden. Ook onderlinge wedstrijden zijn niet langer verboden, al blijft het publiek voorlopig niet welkom. Voor binnensporten moet je een QR-code laten zien.

Wie met een band of koor wil oefenen, kan ook weer aan de slag. Het kabinet geeft namelijk groen licht voor 'kunst- en cultuurbeoefenaars'.

Winkelen en naar de kapper

Verder mogen alle winkels vanaf zaterdag weer open. Dat hoeft niet per se op afspraak, wat eerder tijdens de coronacrisis nog wel aan de orde was. De niet-essentiële winkels moeten om 17.00 uur dicht. Er geldt een maximum van één klant per vierkante meter. Ook kappers en andere contactberoepen mogen vanaf zaterdag weer opstarten.

Mondkapjesplicht uitgebreid

Het mondkapje wordt op meer plekken verplicht. Zo luidt het advies om ook op drukke buitenplekken een mondkapje te dragen, zoals winkelstraten, maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Zie ook: Welk masker moet ik straks op? Zeven prangende vragen over medische mondkapjes

Vier mensen op bezoek

Verder gaat de maximale groepsgrootte naar vier mensen. Ook mag je thuis weer vier mensen ontvangen per dag.

Quarantaine

Daarnaast hoef je niet meer in quarantaine als je pas bent hersteld van corona of minimaal een week eerder je boosterprik hebt gehaald. "Deze regels om de maatschappij zoveel mogelijk open te houden", aldus Kuipers.

Horeca en cultuursector blijven dicht

De horeca en cultuursector moeten nog even geduld hebben. Het kabinet wil over tien dagen opnieuw bekijken of bijvoorbeeld cafés, restaurants, theaters en bioscopen hun deuren alsnog kunnen openen. "Ik snap heel goed dat het compleet oneerlijk voelt", zei Rutte daarover.

25 januari komt er een nieuw weegmoment. Premier Rutte hoopt dan verder te kunnen versoepelen. "Dan kijken we het eerst naar de horeca, musea, bioscopen en de theaters."

Zie ook: Ons liveblog over het coronavirus

Deel dit artikel