Aziatische hoornaar, ter illustratie. Foto: Pixabay

Aziatische hoornaar, ter illustratie. Foto: Pixabay

WIJCHEN - De zeldzame Aziatische hoornaar is voor het eerst ooit in Gelderland gesignaleerd. De melding kwam gisteren vanuit Wijchen op de website Waarneming.nl, meldt platform Stop invasieve exoten. Het platform roept iedereen op alert te zijn op deze grote, zwarte wesp. Maar wat moet je doen wanneer je het insect tegenkomt?

Allereerst is er geen reden tot paniek. "Het is vooral een gevaar voor de natuur. Aziatische hoornaars eten nectar van bloemen en ze jagen op allerlei insecten om hun larve te voeren. Daar hebben ze veel eten voor nodig en dat is meteen de schade voor de natuur", zegt Wilfred Reinhold, milieujurist en voorzitter van platform Stop invasieve exoten.

Alert blijven

Mensen hoeven zich niet direct zorgen te maken wanneer ze het insect tegenkomen. "Hij kan wel steken natuurlijk, maar het is even gevaarlijk als een wespensteek. Dus als je allergisch bent voor wespensteken, dan moet je uitkijken voor de hoornaar", legt Reinhold uit.

Wat als je toch gestoken wordt door de hoornaar? Volgens het Rode Kruis kun je last krijgen van: zwelling, roodheid, jeuk en vaak pijn. Daarnaast kan de angel soms in de huid blijven zitten. Schraap deze dan weg met je vingernagel of de botte kant van een mes of trek de angel eruit met een pincet. Neem contact op met de huisarts wanneer de plek van de steek erg dik wordt. Bel direct 112 bij een allergische reactie, bij een steek in de mond, tong of keel of wanneer je meerdere keren achter elkaar gestoken bent.

"Je zult er ook minder snel in aanraking mee komen dan met wespen, want wespen komen om je heen op het terras om mee te snoepen aan de limonade. Dat doen de Aziatische hoornaars niet."

Verschillen met de Europese hoornaar

Maar hoe weet je dat het gaat om een Aziatische hoornaar, en bijvoorbeeld niet om een gewone wesp? "De Aziatische hoornaar is een heel donkere soort, bijna helemaal zwart met een paar kleine, gele vlekjes op het achterlijf en geel aan het uiteinde van de pootjes." Het insect verschilt op een paar punten met de Europese variant. "De Europese hoornaar heeft veel meer geel op zijn lijf en ook nog roodtinten. Dat heeft de Aziatische hoornaar niet. Hij is daarnaast ook kleiner dan de Europese hoornaar."

'Liever niet doodslaan'

Wat kun je doen wanneer je het insect spot? "Op dit moment zijn het allemaal koninginnen. Zij zijn in staat om een nest te bouwen en dat kan duizenden nieuwe hoornaars opleveren. Als het lukt, probeer het beestje te vangen en in een pot te bewaren. Het beste is dan om een foto te maken en een melding te doen op Waarneming.nl. Sla het insect liever niet dood, want misschien sla je per ongeluk een Europese hoornaar dood en dat is niet de bedoeling."

Deel dit artikel