Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Het huis van Bob en Marga op recreatiepark Bronsbergen. Foto: Omroep Gelderland
Dit stel woont al jaren op vakantiepark Bronsbergen in Zutphen. Foto: Omroep Gelderland

Dit stel woont al jaren op vakantiepark Bronsbergen in Zutphen. Foto: Omroep Gelderland

ZUTPHEN - De receptie en de slagboom zijn er nog, maar toeristen zijn er op recreatiepark Bronsbergen in Zutphen nauwelijks te vinden. Ruim 150 van de 208 vakantiehuisjes worden permanent bewoond, in sommige gevallen al twintig jaar door dezelfde mensen. Toch weten zij nog steeds niet waar ze aan toe zijn: komt er een dag dat ze moeten verhuizen?

Sinds de bouw van het park in 2000 waren er meteen al veel permanente bewoners. De overige huisjes worden voor langere periodes verhuurd of - een heel klein deel - wordt nog gebruikt waarvoor het ooit bedacht was: als recreatiewoning.

Na een scheiding

Bob Schouten is één van de vaste bewoners op het park aan de zuidelijke rand van Zutphen. In 2006 is hij vanuit een scheidingsperiode op zoek naar woonruimte. "Toen heb ik hier een woning gehuurd." Het bevalt zo goed, dat hij met zijn huidige partner Marga in 2008 een vakantiewoning koopt op het park. "Het woont hier heel goed."

Hij kan het zich amper nog voorstellen om in een rijtjeshuis te wonen. "Je hebt hier lekker de ruimte om het huis, en de omgeving is mooi." De vakantiewoning van het duo voelt voor hen als een 'gewone' woning, met een woonkamer, meerdere slaapkamers en een ruime tuin. Toch zijn er wel wat verschillen.

Post bij de receptie

"We hebben een slagboom bij de ingang van het park, die werkt met een toegangspasje." Voor de post moeten ze naar de receptie, waar brieven en pakketjes worden afgeleverd. Een ander groot verschil: bewoners weten niet hoe lang ze nog permanent op het park mogen blijven wonen.

Het huis van Bob en Marga op recreatiepark Bronsbergen. - Foto: Omroep Gelderland

"We merken dat veel bewoners hun huis wel wat willen aanpassen, verduurzamen met een warmtepomp of nieuw glas en kozijnen. Maar dat is afhankelijk van of je hier mag blijven wonen. Het zou fijn zijn als we daar duidelijkheid over zouden krijgen", zegt Schouten, die ook voorzitter van de vereniging van eigenaren is.

Gedoogconstructie

Permanent op een vakantiepark wonen is in Nederland verboden. Sinds 2014 staat de gemeente Zutphen het op Bronsbergen wel toe, middels een gedoogbeleid. Dit gebeurde na jaren van intensieve controles. "In de eerste jaren is door de gemeente gecontroleerd en gehandhaafd met zeer groot capaciteitsbeslag en juridische kwesties tot gevolg", zegt gemeentewoordvoerder Louwina Kadijk over de keuze om permanent wonen te gedogen.

Het voorziet in een vraag, maar veel meer voordelen heeft het voor de gemeente niet. "Het lost geen huisvestingsvraag op, omdat de woningen langere tijd worden bewoond. Ook zijn de huisjes niet bedoeld of opgezet voor permanente bewoning. Wel kunnen de recreatiewoningen een functie hebben in tijdelijke of urgente huisvestingsvragen", zegt Kadijk. Volgens Schouten zijn er op het park meer mensen dan alleen hij die vanuit een scheiding op Bronsbergen zijn gaan wonen.

Er is hier niks

Eind volgend jaar neemt het gemeentebestuur het huidige beleid opnieuw onder de loep. De permanente bewoners hopen dan op duidelijkheid. "Het zou fijn zijn als er een besluit wordt genomen over welke kant de gemeente op wil met Bronsbergen", zegt Schouten.

De permanente bewoners hopen dat wonen op Bronsbergen wordt gelegaliseerd. Dat zou betekenen dat het vakantiepark een woonwijk wordt. In 2019 onderzocht het gemeentebestuur dit al, maar toen kwam het niet zover. "We staan hier nog steeds positief tegenover", zegt wethouder Laura Werger.

Onzekere toekomst

Een nieuw college moet zich volgens Werger buigen over de drie opties voor de toekomst van het park: het gedoogbeleid voortzetten, een woonbestemming toekennen aan alle woningen of de huidige recreatiebestemming handhaven. "Ik snap dat mensen duidelijkheid willen. We hebben gekeken of we versneld iets kunnen doen maar dit vraagt onderzoekswerk", zegt Werger, die niet verwacht dat er eerder dan eind 2023 een besluit komt.

Voor Schouten en andere eigenaren is het tot die tijd afwachten. Wat betekent het als de gemeente weer een echt vakantiepark wil? "Er is hier geen restaurant, geen bowlingbaan of zwembad. Er is hier helemaal niets", zegt Schouten. "Ook zijn er dan opeens 180 gezinnen die op zoek moeten naar een andere woning. Ik denk niet dat het zo vaart zal lopen, maar je moet het wel in je achterhoofd houden."

Deel dit artikel