Vluchtelingen uit Oekraïne komen aan op een vakantiepark. Foto: ANP

Vluchtelingen uit Oekraïne komen aan op een vakantiepark. Foto: ANP

ARNHEM - Ondanks de woningnood is het in veel Gelderse gemeenten niet toegestaan te wonen op een vakantiepark. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Hoe zit dat in jouw gemeente?

Wie naar de kaart kijkt, ziet al snel dat het overgrote meerendeel van de gemeenten niet zit te wachten op bewoners op vakantieparken. "Een vakantiepark is om te recreëren en niet geschikt voor permanente bewoning", zegt de gemeente Zevenaar bijvoorbeeld.

Bekijk hier hoe het in jouw gemeente zit:

In gemeenten die in sommige gevallen wel openstaan voor bewoning, gelden veel kanttekeningen. Zo is permanente bewoning daar vaak alleen mogelijk voor mensen die er al vóór 2003 zaten. "Zij hebben een persoonsgebonden gedoogbeschikking ontvangen", zegt de gemeente Bronckhorst daarover.

Zie ook: Bob en Marga wonen al 15 jaar op een vakantiepark, maar voor hoelang nog?

In geval van nood

Voor tijdelijke bewoning gelden strenge regels. Hoewel de meeste gemeenten mensen toestaan te wonen op vakantieparken om bijvoorbeeld de tijd te overbruggen waarin een nieuwe woning nog opgeleverd moet worden, zit daar wel een maximale verblijfsduur aan vast. Vaak is dat een jaar, maar soms ook zes maanden.

Dit onderzoek is uitgevoerd door Omroep Gelderland. We vroegen alle Gelderse gemeenten twee keer om informatie over hun woonbeleid op vakantieparken. In de eerste vragenronde, in februari, gaven 48 gemeenten antwoord. In april vroegen we of het beleid met de vluchtelingenstroom uit Oekraïne gewijzigd was. Daar reageerden 28 gemeenten op.

Ook voor mensen die in een scheiding zitten, of bij wie bijvoorbeeld brand is uitgebroken, hebben enkele gemeenten een gedoogbeleid voor tijdelijke bewoning op een vakantiepark. Maar bij meer dan de helft van de Gelderse gemeenten wordt deze uitzondering niet gemaakt.

Zie ook: Plan voor oud vakantiepark houdt buurt wéér in zijn greep

Alleen in Zutphen en Harderwijk wordt nadrukkelijk vermeld dat wonen wel toegestaan is. Althans, in Zutphen wordt het tot minstens 2024 gedoogd. In Harderwijk gaat het dan vooral om vier parken die in het kader van Vitale Vakantieparken omgetoverd zijn en worden tot permanente woningen.

Vluchtelingen in vakantiewoningen

De vluchtelingen die vanuit Oekraïne hierheen komen, moeten ook gehuisvest worden. Maar ook bij deze groep geeft het overgrote deel van de gemeenten aan dit bij voorkeur op andere locaties dan de vakantieparken te regelen.

"Nu de aantallen oplopen, kijken we wel of we het willen gedogen", voegt de gemeente Barneveld nog toe. In Hattem en Maasdriel bleek het eerder nodig, omdat er niet genoeg plekken waren. Bij die laatste gemeente zijn afgelopen maand nog extra vluchtelingen toegelaten.

Zie ook: Opvang Oekraïners in Rivierenland wordt uitgebreid

Deel dit artikel