Gerrit Hendriksen is druk bezig met zijn asperges in Drempt. Foto: Omroep Gelderland.

Gerrit Hendriksen is druk bezig met zijn asperges in Drempt. Foto: Omroep Gelderland.

LAREN - De zon schijnt volop en dat merken aspergeboeren. De asperges groeien hard, misschien wel té hard. "We hebben alleen wel een klein beetje regen nodig. De asperges worden door de droogte iets krommer en ze krijgen losse koppen", vertelt teler Gerard ten Broeke.

Ten Broeke staat deze dagen uren lang tussen de asperges in Laren, want er moet flink geoogst worden. "Maar we hebben na de coronajaren weer genoeg personeel, dus eigenlijk loopt het heel soepel."

Door het droge weer schieten de asperges uit de grond. "Enige nadeel is dat de kwaliteit dan iets minder wordt", vertelt de aspergeteler. "De asperges willen eigenlijk al gaan bloeien. Daardoor valt het topje een beetje uit elkaar."

Horeca loopt weer

Hetzelfde geldt voor aspergeteler Gerrit Hendriksen, die een aspergeboerderij in Drempt heeft. "Vorig jaar was het vrij nat. Dit jaar is het vrij droog. Als ik mag kiezen, dan heb ik liever dit weer, maar een regenbuitje op zijn tijd. Dat zou wel welkom zijn."

Zo gaat het eraan toe bij de aspergeteler:

Hij moet zelfs moeite doen om de groei van de asperges te remmen. Dat gebeurt met folie over de asperges, door de witte kant boven te leggen. "Met de zwarte kant naar boven zou het nu veel en veel te hard gaan."

Beetgare asperges

De asperges vinden dit jaar weer gretig aftrek. "De verkoop gaat goed en ook de horeca is weer vol aan de bak", vertelt Hendriksen. Ten Broeke sluit zich daarbij aan: "We dachten nog even dat mensen misschien terughoudend zouden zijn, met de energieprijzen bijvoorbeeld. Maar dat is helemaal niet zo."

Het geheim voor de lekkerste asperges volgens teler Van den Broeke zelf? "Dunne asperges tien minuten koken, iets dikkere mogen zo'n vijftien minuten", vindt hij het lekkerst. "Daarna laat je ze nog een kwartiertje doorgaren in het warme water." Als je het goed doet, zijn de asperges dan nog een klein beetje beetgaar. "Ze moeten niet helemaal doorgekookt zijn."

Deel dit artikel