Er worden nog steeds bloemen gelegd bij de woning in de Emmalaan in Geldermalsen. Foto: Omroep Gelderland

Er worden nog steeds bloemen gelegd bij de woning in de Emmalaan in Geldermalsen. Foto: Omroep Gelderland

GELDERMALSEN - De 40-jarige verdachte van een gezinsmoord in Geldermalsen overleed zondag. Het Openbaar Ministerie meldt dat strafvervolging niet meer mogelijk is. Hoe zit dat? En wat kan er nog wel?

Het gaat om de man van de 38-jarige Anna en de vader van 6-jarige Dani die maandagochtend dood werden aangetroffen in hun woning aan de Emmalaan in Geldermalsen. In het huis was ook een brand. De verdachte werd aangehouden in Duitsland en donderdag aangetroffen in zijn Duitse cel na een zelfmoordpoging.

"Het strafrechtelijk onderzoek door de politie naar het incident in Geldermalsen zal echter nog enige tijd doorlopen", schrijft het OM. En dat is opvallend, want nu de verdachte dood is, zal dat onderzoek bemoeilijkt worden. "Ook als ze nu nog bewijzen vinden dat deze man de dader was, dan kunnen ze daar niks mee. De strafzaak eindigt met de dood van de verdachte", vertelt hoogleraar strafrecht van de Radboud Universiteit Henny Sackers aan Omroep Gelderland.

Medeplichtig

Dat komt omdat in Nederland bepaald is dat het OM alleen een verdachte mag vervolgen als diegene nog in leven is. Het OM kan daarom de strafzaak niet meer voor een rechter brengen.

Hoewel niemand, behalve de politie en het OM, precies weet wat voor bewijs er ligt, is er volgens Sackers maar één manier waarop nabestaanden via het OM nog meer stappen kunnen verwachten. "Het zou kunnen dat er in het onderzoek nog blijkt dat er een derde persoon bij betrokken was. Bijvoorbeeld iemand die de vloeistof zou hebben geleverd waarmee de woning in brand is gegaan."

Maar die kans lijkt hem klein. "Als ik de berichtgeving in de media zo lees, lijkt het er sterk op dat deze man de enige verdachte was. Maar het zou kunnen dat de politie het onderzoek nog niet afrondt totdat ze zeker weten dat dat zo is."

Voor de nabestaanden is dit erg wrang

Een collega van Sackers, Sven Brinkhoff van de Universiteit van Amsterdam, acht de kans zeer klein dat de zaak voor de rechter komt. "Die zal het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaren", is zijn inschatting. Juridisch betekent dat, mocht het OM de zaak voor de rechter brengen, de rechtbank oordeelt dat de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld - er komt geen rechtszaak.

'Hij heeft zijn straf nu zelf gepakt'

"Voor de nabestaanden is dit erg wrang, want de hoofdverdachte ontloopt nu zijn strafproces", zegt Brinkhoff. De feiten zijn zo ernstig, zegt hij, dat de verdachte tientallen jaren in het gevang in het vooruitzicht had. "Misschien wel levenslang. Maar hij heeft zijn straf nu zelf gepakt."

Iemand die is overleden, kun je niet meer vervolgen. Dat is sinds 1886 vastgelegd in de wet. Nabestaanden van levensdelicten kunnen een beroep doen op een vergoeding uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat keerde vorig jaar ruim 20 miljoen euro uit, gemiddeld 4.200 euro per slachtoffer. Een beslissing tot toekenning duurde in 2021 gemiddeld 13 weken.

De uitkering is een blijk van erkenning van het onrecht en leed dat een slachtoffer, nabestaande of naaste is overkomen, meldt het fonds op zijn website. De tegemoetkoming wordt betaald uit belastinggeld en heeft niet tot doel alle schade te dekken. De ontvanger mag het geld (maximaal 35.000 euro) vrij besteden.

Schadevergoeding

Jaarlijks melden zich meer dan 500 nabestaanden (537 in 2021) van ernstige geweldsmisdrijven bij het Schadefonds, licht een woordvoerder toe. Nabestaanden, die vaak zwaar getraumatiseerd, komen in principe in aanmerking voor een vergoeding, legt hij uit. "Vaak is een gesprek met ons genoeg. Ons fonds is het laatste middel waar mensen naar grijpen."

Slachtofferhulp Nederland kan nabestaanden helpen een aanvraag bij dit fonds in te dienen, zegt een woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland. "We kunnen ze ook praktisch en emotioneel bijstaan, daar hebben we casemanagers voor", zegt hij, "maar veel meer kunnen we niet doen. Want de verdachte leeft niet meer."

Zie ook:

Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.

Deel dit artikel