Student Aafke wacht op uitkomst energievraagstuk. Foto: Omroep Gelderland

Student Aafke wacht op uitkomst energievraagstuk. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - "Ik dreig nu voor de vierde keer te moeten verhuizen, omdat ik mijn huur niet langer kan betalen." Aafke (23) is één van de vele studenten die niet in aanmerking komt voor de energietoeslag. Volgens de Nijmeegse vakbond AKKU worden studenten 'gediscrimineerd'. De bond roept de gemeente Nijmegen op studenten te compenseren voor hun energierekening.

"Ik betaal voor een kamer van 10 vierkante meter 550 euro in de maand inclusief gas, water en licht. Met de huurverhoging gaat dit naar 630 euro." Aafke woont op een slecht geïsoleerde kamer met enkel glas en schimmelplekken op de muur.

Ze heeft geen invloed op de energiekosten, maar haar huur blijft stijgen. "Door het iedere keer verhuizen, kan ik geen eigen plek vinden terwijl ik juist op zoek ben naar die stabiliteit."

Uitgesloten van energietoeslag

Door de stijgende energieprijzen dreigen veel mensen in financiële problemen te komen. Het kabinet heeft hiervoor een compensatieregeling opgesteld. Dat geld is bedoeld om Nederlanders met een laag inkomen te ondersteunen. Dit gaat om een eenmalig bedrag van 800 euro.

In de grote Gelderse studentensteden: Wageningen, Arnhem en Nijmegen worden studenten uitgesloten van deze regeling. Ook als ze wel onder de inkomensgrens van hun gemeente vallen.

Juristen geven studenten gelijk

Bij het invoeren van de regeling is afgesproken dat studenten in principe worden uitgesloten van de eenmalige energietoeslag. Het idee hierachter is dat studenten tot 21 jaar door hun ouders financieel gesteund zouden kunnen worden en daarnaast via het leenstelsel ook studiefinanciering krijgen. Ook zouden de woonsituaties van studenten te verschillend zijn, wat het toekennen van een passende toeslag ingewikkeld zou maken.

Juridisch gezien, zou deze uitsluiting helemaal niet mogen, zegt juridisch expert Willy Heesen tegen Nieuwsuur. Als studenten een zaak aanspannen tegen hun gemeente, is de kans groot dat ze gelijk krijgen van de rechter, zeggen juristen tegen Nieuwsuur.

Bekijk hier wat studente Aafke vindt van de energieprijzen:

Een kamer waar je de wind voelt waaien

Aafke is niet de enige student die geraakt wordt door de gascrisis. Gijs (20), student en ook bestuurslid bij de studentenvakbond vertelt vooral onmacht te voelen.

"Ik ben heel blij dat ik een kamer heb, maar het blijft veel geld. Ik werk naast mijn studie en ik ben ook actief bij AKKU. Ik leen al best veel erbij, omdat ik anders gewoon niet rondkom. Dus hiervan uitgesloten zijn is pijnlijk. Vooral in de winter, dan betaal ik stookkosten terwijl alle warmte gewoon wegwaait."

Discriminatie

De studentenvakbond heeft een meldpunt voor energie-armoede opgezet. Volgens AKKU zijn er ruim 40 meldingen binnengekomen van studenten die zich ernstige zorgen maken. "Dat studenten worden uitgesloten is volgens ons een vorm van discriminatie."

De gemeente Nijmegen zegt de landelijke richtlijnen te volgen. "Studenten die niet meer kunnen bijlenen, kunnen met de uitzonderlijk hoge energieprijzen gebruik maken van de bijzondere bijstand", aldus Marleen Oldenhave, woordvoerder van de gemeente Nijmegen.

Deel dit artikel