Wespen houden van zoetigheid. Foto: Pixabay

Wespen houden van zoetigheid. Foto: Pixabay

WAGENINGEN - De weersomstandigheden zijn perfect. Niet alleen voor zonaanbidders, maar ook voor de wespen. Warm, droog en veel zon. De universiteit van Wageningen verwacht dat het een 'wespenrijke zomer' wordt. Hoe zorg dat je niet wordt geprikt?

"Het lijkt erop dat veel wespenkoninginnen erin geslaagd zijn om een nest te vormen", stelt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research (WUR). Dat resulteert in veel meldingen bij bestrijdingsdiensten. De meesten geven aan dat het een 'goed tot zeer goed' wespenjaar lijkt te worden, schrijft Van Vliet op natuurwebsite Nature Today. Dit in tegenstelling tot 2021, toen we relatief weinig last hadden van wespen.

De eerste helft van dit jaar was het heel warm. Het was ook nog eens zonnig en er viel maar weinig regen. De wespenkoninginnen hebben dus onder goede omstandigheden hun nest kunnen bouwen, hun eitjes kunnen leggen en hun larven kunnen voeren.

Vroege start

Op verschillende plekken komen al meldingen van wespen. Ze komen nu af op zoetigheid. Dit worden volgens Van Vliet 'limonadewespen' genoemd. Het zijn de werksters uit nesten waar het aantal larven alweer afneemt.

Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat het overlastseizoen al halverwege juli start, meldt de bioloog. Daardoor kan dit jaar, afhankelijk van het weer deze zomer, een tweede generatie wespen ontstaan.

Zo voorkom je een wespensteek

1. Weer ze van je terras door er iets neer te zetten waar wespen een hekel aan hebben. Volgens Nature Today zijn er verschillende huis-tuin-en-keukengoedjes die een sterk effect hebben. Citroengras, kruidnagel, geranium en rozemarijn zouden goed werken. Maar wespen houden ook niet van groene munt, lavendel, salie en venkel.

2. Etherische oliën; wespen houden er niet van. Uit onderzoek blijkt dat ze wegblijven bij theeboom, citroengras, sinaasappelboom, zwarte peper en Myrocarpus frondosus (een plant uit Zuid-Amerika).

3. Ga vooral niet om je heen slaan, want dan word je sneller gestoken. Laat wespen zoveel mogelijk met rust.

4. Heb je een grote tuin? Maak een buffet van rottend fruit op een plek ver van je terras. Zo zorg je ervoor dat ze het elders beter hebben en niet op jouw drankje afkomen.

En wat als je toch geprikt bent?

1. Koel de plek waar je gestoken bent met een natte doek of een icepack.

2. Smeer speciale zalf op de plek om de jeuk en pijn te verzachten. Die crème is verkrijgbaar bij de drogist.

3. Gif uitzuigen werkt niet. Dat is een fabeltje, zegt het Rode Kruis. “Je kunt het wespengif er niet uitzuigen, het is allang opgenomen in het bindweefsel en de zenuwen zijn al geactiveerd”, legt EHBO-richtlijnenspecialist Cees van Romburgh uit. “Het enige dat je bereikt, is dat je de huid rondom de steek kapot maakt."

4. Soms is een wespensteek gevaarlijk. Bij een steek in je mond of keel bel je direct 112. Intussen kun je op ijsblokjes zuigen om de zwelling tegen te gaan. Ook bij een allergische reactie dien je direct 112 te bellen.

5. Wordt de plek van de steek erg dik? Bel dan de huisarts.

Deel dit artikel