Hoe kijken de trainers van de drie Gelderse profclubs naar het nieuwe seizoen? In het eerste deel: Rogier Meijer. Foto: Orange Pictures

Hoe kijken de trainers van de drie Gelderse profclubs naar het nieuwe seizoen? In het eerste deel: Rogier Meijer. Foto: Orange Pictures

NIJMEGEN - Met promotie in zijn eerste seizoen en rimpelloze handhaving in zijn tweede jaar beleeft Rogier Meijer een spectaculair begin van zijn trainerscarrière. De Achterhoeker zit helemaal op zijn plek in Nijmegen. "Werken bij NEC geeft mij energie." Deel 1 van een drieluik met de trainers van de Gelderse profclubs.

Hoe zag de vakantie van de trainer van NEC eruit?

Ik heb de gedachten van het voetbal een aantal weken goed van me af kunnen zetten. We zijn voor het derde jaar naar Ameland gegaan, een heerlijk eiland. Met mijn ouders en broer ging ik vroeger vaak naar Terschelling. Het is niet ver en je bent toch even helemaal weg. Een ideale plek om tijd te maken voor het gezin en lekker te ontspannen. We zaten in het dorpje Hollum. Het is heerlijk om door de duinen te fietsen en een hapje te eten in een van de strandtenten daar. Daarna zijn we nog naar Curaçao gegaan. Dat stond al langer op het lijstje. Voor de kinderen is dat natuurlijk ook geweldig.

Je denkt dan ongetwijfeld ook terug aan de afgelopen twee seizoenen die voor jou succesvol waren. Hoeveel voldoening haalt Rogier Meijer daar eigenlijk uit?

Ik ben blij en trots wat we gepresteerd hebben. Het gaf een apart gevoel dat we aan het eind van het seizoen als gepromoveerde club zelfs nog meededen voor de play-offs om Europees voetbal. En dat je dan teleurgesteld bent terwijl er op veel andere velden pure vreugde was dat ploegen zich handhaafden. Later geeft dat dan veel voldoening. Ook omdat we het gedaan hebben met veel jonge jongens die twee jaar geleden nog in de eerste divisie speelden. We zijn nooit in paniek geweest vorig seizoen en hebben het echt samen voor elkaar gekregen. Dat is mooi.

De voorbereiding zit er inmiddels ook alweer op. Zondag direct een mooie thuiswedstrijd tegen FC Twente in een uitverkochte Goffert. Welke conclusies trek jij op dit moment?

Dat we er nog niet zijn. We beschikken over een kleine kern van spelers met vooral veel middenvelders. Voorin en ook centraal achterin moet er nog versterking bij, maar dat gaat zeker gebeuren. Soms duurt het alleen iets langer dan je misschien wil. Wat erbij komt zal directe kwaliteit zijn. Fysiek en ook op technisch gebied zijn we gegroeid, maar het is duidelijk dat we nog wel een impuls nodig hebben.

Behalve de verrassende stunt rond Jasper Cillessen sprong de transfer van Oussama Tannane in het oog. In hoeverre neemt NEC met hem een risico? Het verleden bewijst dat het nog wel eens mis kan gaan met Tannane.

Als je kijkt naar zijn voetbalkwaliteiten nemen we geen enkel risico, want die zijn namelijk buitengewoon. Ik merk dat hij zich heel graag wil bewijzen. Hij heeft hoge verwachtingen van zichzelf, maar ook van anderen. We hebben niet zo veel ervaring in de groep. Net als Schöne brengt Tannane die ervaring natuurlijk wel mee en ik zie en hoop dat hij ook andere jonge spelers wil helpen. Daarnaast merk ik dat hij heel graag wil winnen. De komst van Tannane maakt onze basis absoluut sterker.

Aansprekende en ook dure spelers als Tannane, Schöne, Bony en nu weer Cillessen die allemaal naar NEC komen. Bij wat voor club ben jij terechtgekomen?

Bij een hele grote club die de afgelopen jaren duidelijk groter is geworden dan hij was. NEC heeft een bepaalde aantrekkingskracht voor spelers. Dit is ook een club die recht van spreken heeft in de eredivisie met het stadion, ons uitpubliek en de manier waarop het in Nijmegen leeft. We doen dingen waar we samen achter staan.

Bij NEC wil ook iedereen nog altijd graag meepraten met invloedrijke investeerders die belangrijk zijn in het halen van de categorie spelers waar we het net over hadden. Er is altijd wel de nodige reuring.

Natuurlijk helpen de investeerders ons en proef je de ambitie van iemand als Marcel Boekhoorn. Hij zal NEC nooit in de steek laten. NEC is een club met mogelijkheden waar ik van ervaren mensen nog veel kan leren. Maar vergis je niet, NEC is ook een warme club. Op zijn tijd wordt er genoeg 'genuild', maar dat hoort er hier ook bij. En we zetten ook stappen op andere gebieden die voor veel mensen wat meer onzichtbaar zijn. Zo hebben we er bijvoorbeeld twee nieuwe velden bijgekregen en een nieuw kunstgrasveld. Het gaat niet alleen om de 1-0 of de 1-1.

Je bent helemaal op je plek?

Ik lees dat af op wat het met me doet als mens. De manier waarop wij werken en de dingen die we doen en waar we samen achter staan, geven mij energie. Ik doe alles op een manier waar ik mij prettig bij voel. En ja, daarbij ben ik soms één van hen maar kan ik er ook boven staan en afstand nemen als dat moet. Mijn gedrevenheid langs de kant is mijn betrokkenheid. Het is simpel. Als ik op mijn bek ga, dan wel op mijn eigen manier. Zo sta ik erin.

Hoe kijk je naar het nieuwe seizoen?

Veel ploegen in de middenmoot maar ook de clubs die erbij zijn gekomen, zitten dicht bij elkaar. Daarin zullen wij ook meestrijden en dan heb ik het tot ongeveer de zevende plaats. Voorlopig is de transfermarkt nog open, later spreken we wel onze doelstelling uit. Er zijn altijd wel één of twee verrassingen in een seizoen, maar de bovenste zes ploegen met clubs als Utrecht, AZ en FC Twente hebben duidelijk wat meer mogelijkheden. Ik heb er in elk geval heel veel zin in. Zondag beginnen we eindelijk weer eens met een thuiswedstrijd. FC Twente in een uitverkochte Goffert is natuurlijk een mooi affiche.

Deel dit artikel