Een wespenkoningin is in staat om rond de driehonderd eitjes per dag te leggen. Foto: Pixabay

Een wespenkoningin is in staat om rond de driehonderd eitjes per dag te leggen. Foto: Pixabay

WAGENINGEN - Er zijn op het moment al veel wespen, maar er komen er nog meer. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University. Hij baseert zich op meldingen over wespennesten bij bestrijdingsdiensten, die soms zeggen dat ze het in twintig jaar niet zo druk hebben meegemaakt.

Begin deze zomer werd al duidelijk dat het een zomer met veel wespen zou zijn. Die voorspelling komt volgens Van Vliet wel uit. "Diverse bestrijders melden dat het een topjaar is", stelt Van Vliet. "Sommigen hebben in de bijna twintig jaar dat ze actief zijn nog niet zo’n goed jaar meegemaakt. Er zijn daarentegen ook bestrijders die aangeven dat het wel drukker is dan normaal, maar niet extreem. Net als altijd varieert de wespenpopulatie dus regionaal."

Een wespenkoningin is in staat om rond de driehonderd eitjes per dag te leggen

Maar Van Vliet denkt dat we momenteel nog niet op het toppunt zitten. "Op veel plaatsen zijn de nesten nog in ontwikkeling en moet de piek van de overlast nog komen." En dan kan het ineens hard gaan: "Een wespenkoningin is in staat om rond de driehonderd eitjes per dag te leggen als het nest in maximale ontwikkeling is. Een eitje komt na ongeveer vijf dagen uit. Het aantal koninginnen dat door een nest wordt groot gebracht varieert tussen de 750 in een klein nest tot wel 2000 in een groot wespennest."

'Geur is belangrijk'

De komende tijd kun je tijdens het barbecueën en het nuttigen van een zoet drankje op het terras flink last hebben van wespen. "Geur is voor wespen belangrijk om te bepalen waar ze lekkernijen kunnen vinden. Hun zicht is echter ook van grote invloed. Uit experimenteel onderzoek blijkt dat wespen sneller op objecten afvliegen als ze meer wespen zien rondom zo’n object."

Zie ook: Wespenbestrijders draaien overuren: 'Ik krijg de hele dag telefoontjes'

Daarom heeft Van Vliet nog één advies: Het is aan te raden om een wespenval niet op of direct naast je terras op te hangen. De val trekt wespen aan en de aanwezigheid van wespen rondom de val trekt juist weer andere wespen aan."

Voor volgend jaar ziet de prognose er heel anders uit, want jaren met veel en weinig wespen wisselen elkaar af. Dat komt onder meer doordat er in een jaar met veel wespen er minder voedsel is voor de insecten. "Daardoor is de conditie van de nieuwe koninginnen minder goed en treden er meer ziektes op." Dikke kans dat er volgend jaar veel minder wespen zijn.

Zie ook:

Deel dit artikel