Het uitgebrande pand in Velp waar migranten woonden. Foto: Persbureau Heitink

Het uitgebrande pand in Velp waar migranten woonden. Foto: Persbureau Heitink

ARNHEM - De brand die maandag een migrantenpand aan de Willemstraat in Velp verwoestte, roept veel vragen op. Er wordt nog altijd gegist naar de oorzaak van de grote brand. Maar er zijn ook vragen over het aantal mensen dat in het pand woonde. Volgens buurtbewoners waren het er veel. Hoe zit het dan met de regels?

De regels zijn opgenomen in het Bouwbesluit, een verzameling van voorschriften. Daarin staat dat een persoon minimaal twaalf vierkante meter 'leefoppervlakte' moet hebben. Deze regels kunnen verschillen per gemeente. Omroep Gelderland vroeg het na in Rheden, Apeldoorn, Tiel en Ede. Deze plekken behoorden volgens cijfers van het CBS in 2021 tot de Gelderse gemeenten met de meeste arbeidsmigranten.

Regels in Rheden

Velp ligt in de gemeente Rheden. Daar mag, conform het Bouwbesluit, één persoon per twaalf vierkante meter worden gehuisvest. Voor de woning aan de Willemstraat in Velp was afgesproken dat er maximaal 39 mensen mochten wonen.

Locoburgemeester Gea Hofstede geeft aan dat de leefomstandigheden van 'zoveel volwassenen in een in beperkte ruimte' onderwerp van gesprek zijn. "Met pandeigenaren hebben we het vaak over wat wij een acceptabel aantal mensen in één kamer vinden. Daarover zijn we wel degelijk in gesprek. Dat doen we op alle locaties."

Bij nieuwe locaties gaat de gemeente Rheden uit van vijftien vierkante meter per persoon. "Dit is wel lastig bij bestaande panden zoals die aan de Willemstraat", laat een woordvoerder van de gemeente Rheden weten. Die regel geldt namelijk alleen voor nieuwe locaties en niet voor bestaande.

Apeldoorn scherpt aan

De gemeente Apeldoorn gaat voor meer woonoppervlak. Daar zijn de regels in 2021 aangescherpt. Elk persoon moet daar minimaal 25 vierkante meter van de woning kunnen gebruiken.

Zo wil de gemeente voorkomen dat te veel mensen in een huis wonen. Dat betekent bijvoorbeeld dat maximaal vier mensen in een huis van honderd vierkante meter mogen wonen.

Tiel toetst leefbaarheid

In Tiel moeten eigenaren van een woning een vergunning aanvragen als ze er kamers (om in te wonen) van willen maken. Dit noemen ze 'verkameren'. In zo'n huis mogen dan maximaal vier mensen wonen. Voor grote huizen kan een uitzondering gemaakt worden. De gemeente Tiel toetst ook de gevolgen voor leefbaarheid van de buurt waar zo'n woning staat.

In een straat mag maar tien procent van de woningen op deze manier gebruikt worden. Er mogen geen twee verkamerde woningen naast elkaar staan. Ook mag een andere woning niet omringd worden door verkamerde huizen.

Een woordvoerder laat nog weten dat bij een pand met vijf of meer kamers er ook extra brandveiligheidseisen gelden. Het werd niet duidelijk wat het minimaal aantal vierkante meter per leefruimte is.

En in Ede?

In Ede wordt het minimum van vijftien vierkante meter per persoon gehanteerd. Met een maximum van vierhonderd arbeidsmigranten per locatie.

Ze hebben in die gemeente "niet de voorkeur voor huisvesting van arbeidsmigranten in 'gewone huizen' in woonwijken", zo legt een woordvoerder uit. Liever zien ze dat die huisvesting op grotere locaties gebeurt.

Zie ook:

Deel dit artikel