Het graf van Dawn. Foto: Dana Esmeijer

Het graf van Dawn. Foto: Dana Esmeijer

ARNHEM - Voor de zoveelste keer is het raak op een begraafplaats. Weer is er iets van een graf van een dierbare gestolen. Dit keer van het graf van de 18-jarige Dawn, op Moscowa in Arnhem.

"Je hart breekt. Dit is heel erg pijnlijk", treurt Dana Esmeijer. Wanneer het graf van haar zus precies is geplunderd, weet ze niet. "Door de vakantie waren we er een paar weken niet geweest."

Feit is wel dat ze na haar vakantie weer na de begraafplaats ging en zag wat er met het graf van Dawn was gebeurd. "Dit is niet eventjes snel gegaan, want het zijn palen van een meter die zijn meegenomen. Die zijn best zwaar en moet je stuk voor stuk losschroeven. Het is volgens mij geen koper, dus geen koperdiefstal."

Onbegrijpelijk

Dana kan er met haar verstand niet bij: "Wie doet nou zoiets? Het maakt mij heel boos." Het moment waarop de grafschennis ontdekt is, is des te schrijnender: "Volgende week is de sterfdag van mijn zus en dan komen we met de hele familie bij elkaar en dan ligt het graf er zo bij."

Dana gaat aangifte doen bij de politie, op advies van de beheerder van begraafplaats Moscowa. "Die man reageerde heel aardig en we hebben morgen een gesprek met hem."

Zie ook: Diefstal vanaf graf komt vaker voor: 'Schande, totaal geen respect'

Voor de herdenking van de sterfdag van Dawn, gaat de familie er nu extra veel bloemen leggen, zodat het graf er tenminste weer toonbaar uitziet. "Want nu lijkt het of het graf nooit verzorgd wordt, en het wordt juist heel goed onderhouden", benadrukt Dana.

'Vreselijk voor nabestaanden'

"Je kunt er met de pet niet bij", reageert Theo de Natris. Hij is de beheerder van de begraafplaats. "Deze spullen zijn van emotionele waarde. Vreselijk voor de nabestaanden."

De Natris zit een beetje met de handen in het haar. "We zijn erg alert op onze begraafplaats. We hebben overal camera's hangen en ons personeel let heel goed op. En toch gebeurt dit. We weten niet goed wat we nog meer kunnen doen."

De beheerder geeft aan dat hij contact met de politie heeft, maar nog niet kan zeggen wat er op de camerabeelden staat. "Het is vreselijk voor de nabestaanden. Maar ook de mensen die bij ons op de begraafplaats werken, zijn hier erg door geraakt."

Deel dit artikel