Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De schorpioen is inmiddels een huisdier. Foto: Ezra van Olst
De schorpioen. Foto: Ezra van Olst

De schorpioen. Foto: Ezra van Olst

NUNSPEET - Dat was schrikken voor Ezra uit Nunspeet. Nietsvermoedend wilde ze wat billendoekjes voor haar baby uit haar schuur pakken, toen er plotseling iets kleins en zwarts wegschoot in de la. Een spin, dacht ze eerst. Maar het bleek een veel stekeliger diertje. "En mijn vriend wil hem houden."

Het was een bijzondere foto in de Facebookgroep Natuur in Gelderland. Een kleine, zwarte schorpioen met lichte pootjes in een glazen potje. "Zat in Nunspeet", staat erbij. Een schorpioen in Nunspeet, hoe zit dat?

"Een paar weken geleden hebben we ons tweede kindje mogen verwelkomen", vertelt Ezra van Olst. Zij is de 'gelukkige' vinder van de schorpioen. "De baby was ik aan het verschonen. De doekjes waren op, dus ging ik de schuur in om nieuwe te halen. Daar liggen de doekjes in een soort kist met lades. Ik trok een la open en zag onder de doos met doekjes iets kleins en zwarts wegschieten. Nu ben ik als de dood voor alles wat kruipt, dus ik deed meteen de la dicht."

Hij leek Freek Vonk wel

Ezra ging zelf niet verder op onderzoek uit, maar haar vriend Paul van Luttikhuizen wel. In de eerste instantie had hij geen haast om te kijken. "Hij dacht aan een spinnetje toen ik hem erbij riep. Dat veranderde toen hij ging kijken." Paul bleek een stuk enthousiaster dan Ezra. "Hij leek Freek Vonk wel. 'Wow, een schorpioen', riep hij. En toen wilde hij hem nog houden ook. Hij is naar de dierenwinkel gegaan voor een terrarium."

Dat ging Ezra wat ver. "Ik wil hem niet in huis, we hebben hem nog wel een nachtje gehouden, maar uiteindelijk heeft het beestje een plek gekregen op zijn kantoor."

Oorsprong is een raadsel

Hoe de spinachtige in de schuur is terechtgekomen, is nog een raadsel voor Ezra. "De kast en de la waar hij in zat zijn van glad plastic. Hij kon er niet uit, maar kan er ook niet zelf ingekropen zijn. We hebben zelf wat onderzoek gedaan en we denken dat het een Europese zwarte schorpioen is. Die komt normaal alleen in Zuid-Europa voor en daar zijn we niet onlangs geweest. Misschien zat hij op de een of andere manier in de grootverpakking van de billendoekjes."

Een naam heeft de schorpioen nog niet gekregen, maar Bill is een optie.

Kijk hoe de schorpioen eruitziet:

'Niet aanraken'

Terrariumspecialist Mark van dierenspeciaalzaak ZOO&ZO uit Ede heeft misschien wel een idee waar het beestje vandaan komt. "Misschien door de wereldhandel", legt hij uit. "Waar spullen verzonden worden, kunnen dieren meekomen. Denk aan kikkers bij snijbloemen of spinnen bij een lading bananen. Als een verpakking verhandeld wordt via een groothandel en die verpakking is op een plek geweest waar schorpioenen voorkomen, kan er eentje meekomen."

Maar wat moet je volgens hem doen als je een schorpioen vindt? "Niet aanraken, want schorpioenen kunnen giftig zijn. Je mag hem ook niet naar buiten gooien. De schorpioen is een exoot en kan dus veel schade aan de Nederlandse natuur aanrichten. Het is het beste om een gespecialiseerde opvang te bellen. Zij weten er wel raad mee."

Wat voor soort het is, durft Mark niet te zeggen. "Er zijn duizenden soorten schorpioenen en ze lijken vaak veel op elkaar. Zolang niet duidelijk is uit welk land de schorpioen komt, is het gewoon niet met zekerheid te zeggen."

Volgens ecoloog Fabrice Ottburg van Wageningen University & Research gaat het 'zeer waarschijnlijk' om de Europese zwarte schorpioen, zoals ook Ezra en Paul denken.

Zie ook:

Deel dit artikel