Oranjefans op de rotonde in Apeldoorn. Foto: Luciano de Graaf

Oranjefans op de rotonde in Apeldoorn. Foto: Luciano de Graaf

APELDOORN - Apeldoorn heeft tijdelijk camera's geplaatst op de Oranjerotonde waar fans na een gewonnen wedstrijd van het Nederlands Elftal samenkomen om feest te vieren.

De rotonde in de wijk De Maten wordt steeds bekender als verzamelplaats voor voetbalfans. Tijdens het Europees Kampioenschap vorig jaar stonden er soms honderden mensen, die van heinde en verre kwamen. Er moesten bekeuringen en gebiedsverboden worden uitgedeeld voor wangedrag zoals gooien met flessen en zwaar vuurwerk.

Volgens burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn is op 8 november de feestversiering van de rotonde al in brand gestoken. Sindsdien gaan volgens hem oproepen rond op sociale media om op de Oranjerotonde bijeen te komen. De politie waarschuwde in het weekeinde al voor ongeregeldheden.

Maandagavond was het ook feest op de Laan van Maten. Honderden oranjefans kwamen daar samen. De sfeer was feestelijk. Er was wel politie, maar vooral om een oogje in het zeil te houden. Onlusten bleven toen uit.

Doel van de camera's is volgens Heerts bezoekersstromen in de gaten te houden en toezicht te houden op de openbare orde. De camera's blijven hangen zolang het Nederlands elftal meedoet aan het WK en er 'vrees voor ongeregeldheden' bestaat.

Ook afgelopen maandag na de winst op Senegal was het groot feest op de Oranjerotonde:

Deel dit artikel